Om uw weerstand goed op peil te houden is het belangrijk gezond te eten, goed te slapen en regelmatig te bewegen. Is uw weerstand hoog dan heeft u minder kans om ziek te worden en is uw lichaam dus beter bestand tegen ziekmakende bacteriën en virussen van buitenaf. U bent er ook weer sneller bovenop mocht u ziek worden.
Maar wat is nu gezond eten:
- Eet veel groente en fruit; minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit
- Eet vooral volkoren, dus volkorenbrood, pasta, couscous en zilvervliesrijst
- Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
- Neem genoeg magere en halfvolle zuivel zoals melk, yoghurt en kaas.
- Eet dagelijks een handje ongezouten nootjes
- Drink voldoende vocht en dan vooral in de vorm van water. Koffie en thee kunnen juist voor uitdroging zorgen.
- Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet.
Als u de bovenstaande tips volgt dan is het niet nodig om extra vitamine C of vitaminepillen te slikken. Eet u gevarieerd met voldoende verse groente en fruit dan krijgt u uw vitamines en mineralen binnen via uw voeding. Zou u toch extra vitamine C bij pakken, dan plast u deze gewoon weer uit.
Daarnaast speelt vitamine D ook een belangrijke rol in het immuunsysteem. Vitamine D doet u op door zonlicht.
Kan ik Corona oplopen via eten?
Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het coronavirus over te dragen. Wel is het belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan. Zo kunt u voorkomen dat er toch ziekmakende bacteriën en/of virussen op uw eten komen.
Dit doet u door door:
- Was uw handen altijd goed voor je gaat eten en voordat je eten klaarmaakt.
- Was ook fruit en groente altijd goed.
- Zorg voor schoon keukengerei zoals messen, spatels en snijplanken.
- Nies of hoest niet boven eten om te voorkomen dat u ziekmakers verspreidt via eten. Moet u niezen of hoesten tijdens het eten of het klaarmaken van eten? Nies/hoest aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was u handen voor u weer verder gaat met eten (bereiden).
- Verschoon vaatdoekjes en hand- en theedoeken regelmatig.
- Snijd vlees, vis en groente op aparte snijplanken. Scheid gaar en rauw eten en voorkom kruisbesmetting.
- Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden. Schep eten in de magnetron regelmatig om.
- Zet uw koelkast op 4 °C. Eten blijft dan langer goed en bacteriën krijgen nauwelijks een kans.
- Let bij het boodschappen doen op of de verpakking nog heel is, controleer de houdbaarheidsdatum en koop gekoelde producten als laatste. Was uw handen goed voor en na het boodschappen doen.
(bovenstaande tips zijn afkomstig van: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding/kun-je-corona-virus-oplopen-via-eten.aspx)