Een beroerte (ook wel CVA genoemd) kan bij iedereen voorkomen. Het ontstaat door een afsluiting van een bloedvat of een interne bloeding. Hierdoor vindt een beschadiging plaats in (een deel van) de hersenen. Een beroerte kan veel impact hebben op uw dagelijkse leven en uw omgeving (bijvoorbeeld uw partner).
Beroerte
Beroerte
Hoe herkent u een beroerte?
U kan een beroerte herkennen aan de volgende uitvalsverschijnselen: een scheef hangende mondhoek, verlamde arm, niet meer goed kunnen praten, niet meer goed kunnen lopen/staan, verstoring van het gezichtsvermogen of duizeligheid. Echter kan het ook voorkomen dat iemand geen van deze verschijnselen vertoont, maar toch een beroerte doormaakt.

Wat zijn de symptomen van een beroerte?
Wanneer u een beroerte heeft gehad, kan het voorkomen dat u problemen ervaart op het gebied van: lopen, praten, balans, kracht en het niet meer goed kunnen gebruiken van een lichaamsdeel (bijvoorbeeld een arm of een been). Ook kan het zijn dat u minder vertrouwen heeft gekregen in uw eigen lichaam en dat u verschil merkt in uw geheugen, aandacht en concentratie.
Wat kunt u er zelf aan doen?
U kan zelf ook zorgen dat u zo lang mogelijk fit blijft, zodat de kans op een beroerte geminimaliseerd wordt. Denk hierbij aan:
Stoppen met roken.
Gezond eten, gevarieerd en veel groente en fruit.
Stress vermijden.
Goede fysieke conditie (probeer minimaal 30 minuten per dag te bewegen).
Zorg ervoor dat u geen overgewicht krijgt.
Gebruik van alcohol met mate.
Wat kan van Broekhoven Fysio+ voor u betekenen:
De fysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen tijdens de revalidatie na een beroerte. Vaak vindt de revalidatie, na de ziekenhuisopname, de eerste periode plaats in een revalidatiecentrum. Later vindt de fysiotherapie plaats in een fysiotherapiepraktijk. Vanaf hier kunnen wij u helpen! Bij de beschadiging in de hersenen door een beroerte ontstaat een schaduwgebied. Dit is het gebied dat vaak, tot 1 of 2 jaar na het incident, nog (deels) kan herstellen. Daarom is intensief revalideren na het krijgen van een beroerte heel belangrijk. Tijdens de intake wordt samen met u besproken wat uw hulpvraag is en wordt uw fysiek functioneren in kaart gebracht. De fysiotherapeut stelt, in overleg met u, een behandelplan op. De therapeut zal u adviseren wat hij/zij voor u kan betekenen en wat u zelf kan doen gedurende de revalidatie.