Reuma is een verzamelnaam voor veel verschillende reumatische aandoeningen. Vaak wordt reuma geassocieerd als ouderdomsziekte, maar het tegendeel is waar. Er zijn meer mensen onder 65 jaar die last hebben van reuma, dan ouderen. De bekendste reumatische aandoeningen zijn: reumatoïde artritis, de ziekte van bechterew en artritis psoriatica.
Reuma
Reuma

Hardlopen met reuma
Samen met reumazorg zuid-west Nederland en atletiekvereniging THOR hebben we vanuit Van Broekhoven Fysio+ in Roosendaal een hardloopgroepje opgezet voor mensen met reuma. In een heel rustig opbouwend trainingsprogramma worden mensen begeleidt naar 20 minuten achtereenvolgend joggen. Dit werkt in de meeste gevallen erg goed. Er zijn zelfs deelnemers die al meegedaan hebben aan een 6 of 10km loop!
Wat kunt u er zelf aan doen?
Ook als u reuma heeft is het belangrijk in beweging te blijven zonder overbelasting in de gewrichten te veroorzaken. Wandelen gaat vaak nog wel, of in sommige gevallen is fietsen makkelijker en dus goed te doen. Ook kunt u gerichte oefeningen thuis doen die uw spieren rondom de gewrichten sterker maken. U kunt vaak meer dan u verwacht, als u het bewegen maar gericht en geleidelijk opbouwt.
Wat kan van Broekhoven Fysio+ voor u betekenen:
De bovengenoemde ziektes zijn helaas niet te genezen. Wel kunnen fysiotherapeutische behandelingen verergering van de aandoeningen afremmen. Dit gebeurt voornamelijk door oefentherapie. De therapeut leert u omgaan met de pijn en tevens geeft hij advies over uw houding. Afhankelijk van uw klachten wordt er een geschikte behandelmethode gekozen.
De ziekte van Bechterew, ook wel Spondylitis Ankylopoëtica of ankyloserende spondylitis genoemd, is een ontsteking in gewrichten en banden van de wervelkolom. De ziekte behoort tot de spondylartropathieën en is een auto-immuunziekte, het eigen afweersysteem valt de gewrichten aan. De Ziekte van Bechterew begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar, vaker bij mannen dan bij vrouwen.
De Ziekte van Bechterew begint meestal sluipend. Het is een aandoening waarbij ontsteking van gewrichten in de wervelkolom en het bekken tot pijn en stijfheid kunnen leiden. Er kunnen ook symptomen in andere organen en orgaansystemen optreden. Symptomen kunnen zijn lage rugpijn en stijfheid, ontsteking van het regenboogvlies (de iris) in het oog, langdurige gewrichtsontsteking van bijvoorbeeld een knie en ontstekingen van achillespezen. Mensen met deze aandoening zijn ‘s ochtends opvallend stijf in de rug, die ook pijnlijk is. Typerend is dat bij bewegen de pijnklachten verminderen.
De ziekte van Bechterew kan niet worden genezen, maar met een goede behandeling wel worden afgeremd.
Naast medicijnen om de ontstekingen te remmen en/of de pijn te stillen, is dagelijks oefenen het belangrijkst om het verlies aan beweeglijkheid van de wervelkolom tegen te gaan.
Van Broekhoven Fysio+ heeft samen met Reumazorg zuid-west Nederland een behandelprotocol opgezet voor mensen met de ziekte van Bechterew.
Dit is een ziektebeeld wat gekenmerkt wordt door een chronische gewrichtsontsteking. De klachten verschillen per persoon en u kunt zelfs periodes hebben waarin u geen klachten ervaart. Roken, koffie of overmatig alcoholgebruik kunnen een oorzaak zijn voor het ontstaan van deze aandoening, maar erfelijke aanleg speelt ook hier weer een rol in.
Dit is een vorm van reuma. wat ook wel weke delen reuma wordt genoemd. De aandoening wordt niet veroorzaakt door het achteruitgaan van het kraakbeen wat bij reuma wel het geval is. De oorzaak van fibromyalgie is nog niet duidelijk, onderzoeken wijzen uit dat de aandoening zich in de hersenen bevindt.