Mensen worden ouder en dat gaat vaak gepaard met allerlei lichamelijke problemen. Meer dan eens is er sprake van meerdere problemen tegelijk. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van de ziekte van Parkinson, artrose in de heupen, en ook nog hartproblemen. Dan zijn ook vele medicijnen nodig die ook nog eens op elkaar kunnen inwerken. Behandeling vergt dan ook veel afstemming tussen de verschillende betrokken artsen en andere zorgverleners.

Klachten en de oorzaak

Omdat er sprake kan zijn van vele verschillende problemen, zijn ook de klachten die kunnen voorkomen zeer gevarieerd. Vaak is er sprake van een verminderd evenwicht, valincidenten, een verminderde conditie en/of een verminderde loopfunctie.

Waarom is blijven bewegen belangrijk?

Veel lopen is belangrijk om het evenwicht te trainen en goed te kunnen blijven lopen zonder te vallen. Door te blijven bewegen wordt het lichaam uitgedaagd, worden spierkracht en conditie onderhouden, waardoor de kans op vallen zal afnemen en u het ook langer kunt volhouden om te lopen.

Hoe kan fysiotherapie helpen?

De training voor ouderdomsklachten is vooral gericht op het verbeteren van het evenwicht, het voorkomen van vallen en het verbeteren of onderhouden van de loopfunctie. Ook adviseren en begeleiden wij gezinsleden en eventuele mantelzorgers. Kenmerkend voor de geriatriefysiotherapie is dat het meestal gaat om complexe aandoeningen en dat er dan ook veelal met andere zorgverleners (bijv. ergotherapeut, logopediste, di√ętiste) wordt samengewerkt om gestelde doelen te bereiken.

Onze specialisten

Onze geriatriefysiotherapeut Ronald van Broekhoven beschikt over een lokaal netwerk van zorgverleners waar wij mee samenwerken. Vaak zijn hulpmiddelen zoals een rollator, brace, enkel-voetorthese of een steunzool nodig om het effect van de behandeling te vergroten. Wij kunnen daarin adviseren.

Wilt u een afspraak maken voor de behandeling van ouderdomsklachten (verminderd evenwicht, vallen en loopfunctie)  klik dan hier.