Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaald lichaamsdeel zwelt. Er zijn twee soorten lymfoedeem namelijk primair lymfoedeem (aangeboren) en secundair lymfoedeem.
Lymfoedeem
Lymfoedeem
Wat zijn oorzaken van Lymfoedeem?
Secundair lymfoedeem kan ontstaan door diverse oorzaken, bijv. na een operatie, plastisch chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, Chronische Veneuze Insufficiëntie (spataderen), medicatie gebruik. Lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker, door het verwijderen van de lymfeklieren.
Wat zijn klachten bij lymfoedeem?
- zwelling
- vermoeid en zwaar gevoel
- pijn
- beperkingen in de beweging
- beperking in dagelijks functioneren
- huidafwijkingen
Wat kunt u er zelf aan doen?
Het is belangrijk voor een goede circulatie van vocht in uw lichaam dat u voldoende in beweging bent. Drink daarnaast ook voldoende water; zo’n 1,5-2 liter per dag.
Wat kan van Broekhoven Fysio+ voor u betekenen:
Bij de eerste afspraak zal Pascal of Ilse een uitgebreid vraaggesprek met u voeren over uw klachten. Daarnaast voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Het aangedane lichaamsdeel wordt in omvang gemeten zodat we resultaten met elkaar kunnen vergelijken. Vervolgens leggen we uit hoe we het behandelplan gaan samenstellen en hoe de behandelingen er uit zullen zien.
Bij oedeemtherapie is het verstandig om intensief te starten. We behandelen in het begin dan ook meerdere keren per week en bouwen dit af naar eens per maand. Gedurende de behandelingen voeren we om de zoveel tijd metingen uit om de voortgang te kunnen bepalen.