Gewrichtsklachten en de oorzaak

Het is een natuurlijke reactie om bij pijn een gewricht of spierkolom minder te belasten. Rust is soms goed, maar vaak verergeren de klachten ook of verplaats je het probleem waardoor je elders overbelasting en pijn krijgt. Zo gewoon mogelijk blijven bewegen is meestal het beste, maar door pijn of andere oorzaak soms niet mogelijk. In dat geval kan fysiotherapie helpen, manuele therapie of dry needling.

Pijn en stijfheid in wervelkolom, armen of benen komen veel voor. Klachten ontstaan vaak als gewrichten worden overbelast. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Spieren kunnen verkrampen en de pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Hoe kan fysiotherapie helpen?

Fysiotherapie kan helpen om de pijn en stijfheid in de rug, nek en schouder te verminderen. De behandeling kan bestaan uit massage van de spieren, het beweeglijker maken van de wervelgewrichten en het versterken van de spieren. Daarnaast krijgt u adviezen en oefeningen gericht op uw houding en uw dagelijkse activiteiten. Soms is alleen fysiotherapie niet voldoende om de rug-, nek- en schouderklachten te verhelpen. Dan kan manuele therapie worden ingezet.

Osteopatische technieken

Osteopatische technieken zijn passieve mobiliserende bewegingen van de grote gewrichten en de kleine gewrichtjes van de wervelkolom. De gewrichten en de wervelkolom kunnen hierdoor beter bewegen en pijn en stijfheid nemen af.

Wat is dry needling?

Helpen massage en oefeningen onvoldoende, dan kan er sprake zijn van een triggerpoint, een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Dry needling schakelt deze triggerpoints uit door ze gericht aan te prikken met een naaldje. Het naaldje zelf voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Behandelde spieren kunnen wel even kort vermoeid en zwaar aanvoelen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, evenals de spieren langs de wervelkolom.

Onze specialisten

Bij Van Broekhoven Fysiotherapie worden mensen met chronisch lage rugpijn actief getraind in met name spierkracht en uithoudingsvermogen van de rug- en buikspieren. Daarnaast is er veel aandacht voor voorlichting op het gebied van gedrag, pijnbeleving, belasting/belastbaarheid en hervatten ADL/sport/werk. De patiënten worden o.a. verwezen door de anesthesisten van de pijnpoli van het Bravis Ziekenhuis en het Amphia.

Wilt u een afspraak maken voor uw rug, nek of schouderklachten klik dan hier.