Onze praktijk is gespecialiseerd in fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson. Dit is een complexe aandoening met veel verschillende symptomen, en een ziekte die voor iedereen anders verloopt.

De klachten bij Parkinson 

De ziekte van Parkinson kent twee hoofdgroepen:

  1. Patiënten die voornamelijk last hebben van een tremor (trillen van handen, benen)
  2. Patiënten die met name last hebben van bradykinesie (trager worden van bewegingen) en rigiditeit (stijfheid)

Trager bewegen en stijfheid kunnen leiden tot houdings- en evenwichtsproblemen en in een later stadium vallen. Veel patiënten krijgen last van het ‘bevriezen’ van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor de voeten aan de vloer lijken te plakken. Een breed scala aan andere klachten kan optreden zoals trager denken, verminderde reuk, slaapstoornissen, obstipatie en stemmingsproblemen. Er zijn echter vele verschillende symptomen en geen enkele patiënt is daarom gelijk.

Waarom is blijven bewegen belangrijk?

Omdat bewegen meer moeite gaat kosten, bewegen Parkinsonpatiënten minder dan voorheen. Minder gaan bewegen is echter geen optie, omdat dit leidt tot verlies van spierfunctie en conditie. Hierdoor verergeren de symptomen als voorovergebogen houding, trager lopen en valgevaar alleen maar. Gedoseerd bewegen houdt u zo lang mogelijk mobiel.

Hoe kan fysiotherapie helpen?

Al in een vroeg stadium, bij beginnende klachten als trillende handen of je evenwicht verliezen, kunnen wij het beweegpatroon met alle problemen en mogelijkheden in kaart brengen. Soms is behandelen zinvol, soms zijn uitleg over Parkinson en een bewegingsadvies voldoende.

Speciale activiteiten

Naast de reguliere behandelingen organiseren wij activiteiten voor Parkinsonpatiënten. Zo hebben we in samenwerking met atletiek/wandelvereniging THOR de Parkinson Wandelgroep opgezet en met Blauw Wit een oefengroep in het water.

Onze specialisten

Wij werken nauw samen met de fysiotherapeuten, neurologen, revalidatieartsen, Parkinsonverpleegkundigen van het Bravisziekenhuis, het Amphia en Revant revalidatiecentrum Breda. Tevens zijn Ronald van Broekhoven, Christien Kroon en Ilse Bruijns namens onze praktijk aangesloten bij ParkinsonNet.

 Wilt u een afspraak maken voor de behandeling van Parkinson klik dan hier.