Osteopathie
Osteopathie bij Van Broekhoven Fysiotherapie in Roosendaal en Etten-Leur
Gezondheid is bewegen. Uw lichaam heeft beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Merkt u dat u hier problemen bij heeft? Marieke, onze osteopaat kan u hierbij helpen! Marieke is getraind om bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit te maken heeft met uw klachten. Het kan zijn dat de oorzaak van de klachten ergens anders in het lichaam ligt dan daar waar u de pijn voelt, omdat in ons lichaam alles met elkaar in verbinding staat.
Wat houdt osteopathie precies in?
Osteopathie is ruim een eeuw geleden ontwikkeld. Medische kennis werd gecombineerd met nieuwe inzichten. Een inzicht was dat alle lichaamsweefsels tot op zekere hoogte beweging behoren te vertonen en als deze beweging minder wordt dit invloed heeft op de gezondheid. Osteopathie is een behandelwijze waarop met specifieke handelingen deze beweeglijkheid wordt bevorderd, om zo een genezend effect op het lichaam uit te oefenen.
Bij welke klachten wordt osteopathie ingezet?
U kunt klachten hebben die niet makkelijk te behandelen zijn. Het kan zijn dat de pijn wordt bestreden maar de klacht niet wordt weggenomen, waardoor het weer terug kan komen. In dit geval kunt u onze osteopaat Marieke raadplegen. Het behandelgebied bij osteopathie betreft het hele lichaam en kan onder andere gebruikt worden bij:
- uitstralende pijn of tintelend gevoel in de ledematen
- sportblessures
- hoofdpijn of migraine
- kaakklachten
- oedeem
- chronische vermoeidheid
- whiplash
- schouder, elleboog en polsklachten.

Osteopathie bij Van Broekhoven Fysiotherapie in Roosendaal en Etten-Leur
In september 2013 is Marieke gestart met de opleiding Osteopathie aan Flanders International College of Osteopathy. Momenteel zit ze in haar laatste jaar.
Vergoeding en verwijzing voor osteopathie
Op dit moment wordt osteopathie in Nederland gezien door zorgverzekeraars als een alternatieve behandelwijze. Ondanks dat de Nederlandse Vereniging voor Osteopaten zich hard maakt voor de erkenning als reguliere geneeskunde, zijn ze momenteel nog niet zo ver. Omdat osteopathie tegenwoordig nog onder de noemer alternatieve behandelwijzen valt, is het afhankelijk van uw zorgverzekeraar in hoeverre dit wordt vergoed.
U heeft meestal geen verwijzing nodig voor osteopathie. Onze osteopaat is opgeleid om zelf een diagnose te stellen. Het is echter wel interessant voor Marieke om bepaalde onderzoeksgegevens te kennen. In een dergelijk geval zal er contact worden gelegd met uw huisarts of specialist. Daarnaast kan uw huisarts of specialist de resultaten van de behandeling opvragen.