Heeft u de diagnose Multiple sclerose (MS) gekregen, en bent u al dan niet door de neuroloog naar ons verwezen? Fysiotherapie kan bij MS in belangrijke mate helpen om klachten te verminderen en beter te blijven bewegen. Door fysiotherapie en oefeningen houden we de spieren zo soepel en sterk mogelijk en werken we aan coördinatie en balans.

De klachten bij multiple Sclerose

Klachten van de spieren bij MS zijn onder te verdelen in spierzwakte en spierstijfheid. Vaak komen ze samen voor. Spierzwakte ontstaat meestal geleidelijk, eerst aan één been, later aan het andere. Soms kan dit ook sneller verlopen. Spierstijfheid wordt ook wel spasticiteit genoemd. De spieren zijn dan continu aangespannen, dus ook de spieren die bij bepaalde bewegingen zouden moeten ontspannen om de spier te rekken. Uiteindelijk wordt het steeds moeilijker om de spieren te ontspannen en kunt u bijvoorbeeld uw been of arm niet meer strekken.

Waarom is blijven bewegen belangrijk?

Rust is belangrijk om overbelasting te voorkomen en te veel bewegen of te hard trainen moet worden vermeden. Niet meer bewegen is echter geen optie, omdat dit leidt tot verlies van spierfunctie. Lichamelijke activiteit werd bij MS lange tijd ontmoedigd, vanwege de optredende vermoeidheid en de gevoeligheid van veel mensen met MS voor warmte. We weten inmiddels dat gebrek aan activiteit juist bij kan dragen aan vermoeidheid en zwakte. Gedoseerd bewegen houdt u zo lang mogelijk mobiel. Er zijn geen aanwijzingen dat het leidt tot een Schub (kortdurende opleving).

Hoe kan fysiotherapie helpen?

Met name bij behandeling van spasticiteit is fysiotherapie heel belangrijk. Bij spierzwakte kan de fysiotherapeut spierversterkende oefeningen voorschrijven of bepaalde hulpmiddelen aanraden die u helpen beter en langer fit en mobiel te blijven. Uiteraard past de begeleidende fysiotherapeut het programma aan rekening houdend met de lichamelijke mogelijkheden en voorkomen we uitputting. Bij tijdelijke verergering van klachten wordt het programma aangepast of stopgezet.

Onze specialisten

Van Broekhoven Fysiotherapie is gespecialiseerd in fysiotherapie bij MS. Wij werken nauw samen met de fysiotherapeuten, neurologen, revalidatieartsen, MSverpleegkundigen van het Bravisziekenhuis, het Amphia en Revant revalidatiecentrum Breda.

Wilt u een afspraak maken voor de behandeling van MS klik dan hier.