Ook als u klachten heeft die verband houden met de longen kan fysiotherapie een belangrijke bijdrage leveren aan uw fitheid, kracht en conditie. Zo voorkomt u dat u in een neerwaartse spiraal terechtkomt omdat u door vermoeidheid steeds minder gaat bewegen.

Klachten en de oorzaak

COPD is een aandoening van de luchtwegen die klachten veroorzaakt als hoesten, verhoogde slijmproductie en kortademigheid. Deze klachten kunnen u al snel beperken in het uitvoeren van gewone dagelijkse werkzaamheden.

Waarom is blijven bewegen belangrijk?

Mensen met longklachten zijn vaak onzeker of angstig over wat zij wel en niet kunnen doen en hebben dan de neiging om steeds minder te gaan bewegen. Terwijl het van uiterst belang is dat zij extra in beweging komen en blijven. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, omdat inspanning vaak een hele opgave is en juist leidt tot benauwdheid en vermoeidheid. Maar minder bewegen leidt tot eerdere vermoeidheid bij dagelijkse activiteiten, een vermindering van de algemene fitheid en eerdere benauwdheid.

Hoe kan fysiotherapie helpen?

Bij de behandeling van longproblemen kan de fysiotherapeut op verschillende vlakken helpen. Hij of zij kan spierversterkende oefeningen voorschrijven of bepaalde hulpmiddelen aanraden die u helpen beter en langer fit en mobiel te blijven. Uiteraard past de begeleidende fysiotherapeut het programma aan aan de lichamelijke mogelijkheden en voorkomen we uitputting. Bij tijdelijke verergering van klachten wordt het programma aangepast of stopgezet.

Onze specialisten

Van Broekhoven Fysiotherapie heeft in samenwerking met het Bravisziekenhuis, het Amphia en Revant revalidatiecentrum Breda een behandelprogramma opgesteld voor mensen met COPD. We zijn aangesloten bij Ketenzorg COPDWest-Brabant: een netwerk van fysiotherapeuten gespecialiseerd in COPD .

Wilt u een afspraak maken voor de behandeling van longklachten klik dan hier.