Uw hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar. Botten, spieren, pezen en banden zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie. Uw hand is echter ook kwetsbaar. Door een ongeluk, overbelasting of slijtage kunt u allerlei klachten krijgen die u behoorlijk belemmeren. Een goede behandeling door ervaren specialisten is dan belangrijk.

Polsfractuur

Polsbreuken ontstaan meestal door een val op een gestrekte of licht gebogen arm. Uw pols wordt na een breuk meestal in het gips gezet om het bot rustig aan elkaar te laten groeien. Als u uit het gips komt is de beweeglijkheid van de pols echter sterk afgenomen. Daarom wordt fysiotherapie gegeven om uw pijn te verminderen en de pols weer helemaal te kunnen laten bewegen. Dat doen wij door het litteken te masseren en oefeningen te geven om de beweeglijkheid en de kracht weer op te bouwen.

Artrose in de duim

Bij artrose kunt u pijn ervaren en soms een krakend gevoel aan de duimbasis net voorbij de pols. Door de pijn is er verminderde grijpkracht en de pijn kan in rust of ‘s nachts erger zijn dan wanneer u normaal beweegt overdag. Bent u er op tijd bij, dan kunnen de symptomen meestal worden verholpen met fysiotherapie en kan een operatie worden vermeden. De behandeling is gericht op het minder belasten van de duim en het trainen van het gebruik van de duim op de juiste manier bij het grijpen en knijpen. Eventueel maken we gebruik van een spalkje ter ondersteuning.

Carpaal tunnelsyndroom

U bent geblesseerd. Natuurlijk wilt u zo snel mogelijk weer in het veld staan of op de fiets zitten. Sport minded als onze sportfysiotherapeuten zelf zijn, begrijpen zij hoe u zich voelt en doen zij er alles aan om u zo snel mogelijk weer op niveau te krijgen. Natuurlijk analyseren zij eerst nauwkeurig wat er is gebeurd en behandelen zij uw blessure. Zij adviseren u hoe u tijdens deze vervelende periode zo fit mogelijk blijft en zo min mogelijk achterstand oploopt. Herstelt de blessure dan begeleiden zij u naar uw oude niveau. Stap voor stap doet u steeds weer wat meer, tot u weer klaar bent voor de wedstrijd.

Peesletsels

Door een ongeluk beschadigde pezen worden doorgaans operatief gehecht. Om de hand weer helemaal goed te laten functioneren is een deskundige nabehandeling zeer belangrijk. Hoe die er precies uit ziet hangt af van een aantal factoren, zoals de leeftijd, de gebruikte operatietechniek en de kwaliteit van de pees. Afhankelijk van de operatietechniek mag de pees de eerste weken niet of juist wel actief gebruikt worden. In beide gevallen is een intensieve begeleiding nodig van een gespecialiseerde handfysiotherapeut, om te voorkomen dat pezen ‘verkleven’ of dat er teveel kracht wordt uitgeoefend, waardoor de pees weer beschadigd kan raken.

Onze specialisten

Onze handfysiotherapeut Ronald van Broekhoven is speciaal opgeleid om de diverse handproblemen te behandelen. Hij werkt nauw samen met een handergotherapeut, die zich o.a. richt op het aanmeten van handspalken, adviezen omtrent het beschermen van de handgewrichten en oefeningen voor de fijne motoriek. Wij werken nauw samen met de fysiotherapeuten, orthopeden, plastisch chirurgen, van het Bravisziekenhuis, het Amphia en Revant revalidatiecentrum Breda.

Wilt u een afspraak maken voor de behandeling van uw pols- of handklachten klik dan hier.