Fysiotherapie bij etalagebenen
Door slagaderverkalking, kunnen patiënten etalagebenen (claudicatio intermittens) ondervinden. Klachten zoals pijn of kramp in de beenspieren treden op tijdens het lopen en verdwijnen na enige tijd stilstaan. Naar schatting heeft drie procent van 55-plussers hier last van en veertien procent van de 70-plussers.
Mogelijke oorzaken
Roken, te weinig beweging en ongezonde voeding zijn risicofactoren.
Dit kunt u zelf doen
Bij etalagebenen zijn twee dingen heel belangrijk: stoppen met roken en starten met looptraining. Bij een looptraining is het belangrijk om te wandelen, het liefst dagelijks. Hiermee verbeter je de bloedtoevoer in je benen.
Dit kunnen wij voor u doen
De looptherapie is een intensieve fysiotherapeutische behandeling van een jaar, waarbij u de eerste periode 2 à 3 sessies per week naar de praktijk komt. Daarna neemt de frequentie van behandelingen geleidelijk af tot 1 keer per maand. U krijgt adviezen hoe dit wandelen in de thuissituatie op te bouwen en vol te houden. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut is extra bijgeschoold door het Chronisch ZorgNet in het begeleiden van leefstijlverandering. De looptherapie in onze praktijk richt zich dus niet alleen op de pijn in de benen, maar heeft een positief effect op uw algehele gezondheid.
Meer informatie
Een behandeling kost tussen de 37 en 47 euro. De precieze kosten zijn afhankelijk van uw zorgverzekeraar. We kunnen u voorafgaand aan de behandeling informeren welke kosten er voor u aan verbonden zijn.
Etalagebenen staat op de zogenaamde lijst aandoeningen met langdurig fysiotherapie. Bij etalagebenen worden de behandelingen direct vanuit de basisverzekering vergoed. De kosten voor fysiotherapie in de basisverzekering vallen binnen uw jaarlijks eigen risico.
Etalagebenen kan in een aantal gradaties voorkomen. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut brengt eerst uw mogelijkheden en problemen in kaart door middel van een onderzoek. Deze bevindingen in combinatie met uw hulpvraag, ofwel wat wilt u verbeteren, vormen samen de basis voor de oefeningen die u gaat uitvoeren. Oefeningen zijn voor het grootste deel gericht op het verbeteren van uw loopfunctie dmv looptherapie op de loopband onder toezicht. De bedoeling is dat u door uw pijngrens loopt en zo geleidelijk de loopafstand vergroot.
De belangrijkste behandeling is de oefentherapie gericht op het vergroten van uw loopafstand op de loopband in onze trainingszaal. Ook kunnen we andere disciplines inschakelen om de behandeling te ondersteunen. Denk dan bijvoorbeeld aan de diëtiste en/of de ergotherapeut. De juiste voedingsadviezen zijn met name belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen voor het opbouwen, dan wel onderhouden van de spiermassa. Vermoeidheidsklachten behandelen we vaak samen met de ergotherapeut.