Langzame achteruitgang van het lopen, verminderde balans, onzekerheid, kunnen wijzen op een beginnende dementie. Andere aanwijzing is het verminderd initiatief nemen tot bewegen. Men blijft steeds meer binnenshuis, loopt veel minder, etc.

Klachten en de oorzaak

Dementie is een aandoening aan de hersenen. Bekend zijn de geheugenproblemen, maar aangezien de hersenen ook verantwoordelijk zijn voor het inzetten en coƶrdineren van bewegingen krijgen mensen met dementie in het verloop van de ziekte problemen met bewegen. Dat uit zich in minder gaan bewegen, loopmoeilijkheden, vallen, etc.

Waarom is blijven bewegen belangrijk?

Veel lopen is belangrijk om het evenwicht te trainen en goed te kunnen blijven lopen zonder te vallen. Door te blijven bewegen wordt het lichaam uitgedaagd, worden spierkracht en conditie onderhouden, waardoor de kans op vallen zal afnemen en u het ook langer kunt volhouden om te lopen.

Hoe kan fysiotherapie helpen?

Het evenwicht en/of de loopfunctie is goed in kaart te brengen door het afnemen van testen. Op basis van die testen kunnen we dan oefeningen geven, en hulpmiddelen adviseren om de zelfstandigheid zolang mogelijk te handhaven. Parallel adviseren en begeleiden wij gezinsleden en eventuele mantelzorgers.

Onze specialisten

Van Broekhoven Fysiotherapie werkt bij de behandeling van dementiepatiƫnten nauw samen met de fysiotherapeuten, neurologen, revalidatieartsen, dementieverpleegkundigen van het Bravisziekenhuis, en het Amphia.

Wilt u een afspraak maken voor het onderzoek en/of de behandeling van dementie klik dan hier.