De ziekte van Parkinson
De ziekte is heel complex en kan veel verschillende klachten tot gevolg hebben. Bij circa 75% van de patiënten beginnen deze symptomen aan één kant van het lichaam. Later volgt de andere kant. De klachten worden vaak voorafgegaan door verminderde reuk, obstipatie, depressie en slaapstoornissen. U kunt last hebben van beven, traag bewegen, stijve spieren en balansproblemen, waardoor dagelijkse activiteiten zoals lopen, omdraaien in bed en praten, moeilijker kunnen worden.
Maar Parkinson kan dus ook zorgen voor geheugenproblemen, depressie, pijn, concentratie- en slaapproblemen.
Mogelijke oorzaken
Hoe de ziekte veroorzaakt wordt, is nog niet precies bekend. Parkinson heeft geen invloed op de levensverwachting, maar wel op de kwaliteit van leven.
Dit kunt u zelf doen
Als u de ziekte van Parkinson hebt, wordt bewegen steeds lastiger. Toch is het belangrijk om actief te blijven en te zorgen dat je conditie niet onnodig nog verder achteruit gaat. Zorg ervoor dat beweging een onderdeel wordt van uw dagelijkse routine; zo houd u het langer vol.
Op een dag heeft u waarschijnlijk goede en minder goede periodes. Dit heeft te maken met het tijdstip waarop u de Parkinsonmedicatie heeft ingenomen. Maak gebruik van de goede momenten. U heeft dan minder last van uw ziekte, waardoor bewegen makkelijker én leuker is. Het beste is om op verschillende manieren aan lichaamsbeweging te doen. De ene dag doet u oefeningen om de spieren sterker te maken en de volgende dag werkt u aan uw uithoudingsvermogen.
Dit kunnen wij voor u doen
Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen u begeleiden bij het verbeteren of in stand houden van uw beweegmogelijkheden.
Onze behandelingen vinden met name plaats in onze ruime oefenzaal, waarbij we werken aan het verbeteren dan wel onderhouden van de balans, coördinatie, kracht, conditie en loopfunctie. Ook oefenen we belangrijke activiteiten die terugkomen in uw dagelijks leven, zoals opstaan vanuit stoel, omrollen in bed, opstaan vanaf de grond, en eventueel buiten fietsen. Deze behandelingen kunnen individueel of in groepsverband plaatsvinden.
Meer informatie
Mensen met de ziekte van Parkinson gaan steeds kleinere bewegingen maken. LSVT BIG is gericht op het maken van grote bewegingen. Het is namelijk uit onderzoek gebleken dat wanneer iemand gestimuleerd werd extra grote bewegingen te maken dit een positief effect heeft op de motoriek. De bewegingen worden groter en benaderen meer het normale beweegpatroon van iemand zonder de ziekte van Parkinson. Na het trainen hebben mensen een grotere beweeglijkheid van de romp, meer snelheid, een betere balans en uiteindelijk een betere kwaliteit van leven.
De behandeling bestaat uit 16 sessies van 1 uur waarbij er 4 sessies per week worden gehouden op achtereenvolgende dagen. Het is de bedoeling dat mensen die het programma hebben doorlopen daarna dagelijks 1x de oefeningen blijven doen om zo een blijvend resultaat te houden. Het protocol is speciaal ontwikkeld met het oog op de specifieke problemen die bij mensen met de ziekte van Parkinson voorkomen. Het protocol is zowel intensief als complex met veel bewegingen van de romp die tijdens het dagelijks leven gebruikt worden. Gezien de intensiteit van het programma is dit behandelprogramma niet voor iedereen geschikt. In overleg met onze LSVTBIG fysiotherapeut zal bekeken worden of u aan het programma kunt deelnemen, of dat eventueel in aangepaste vorm kan worden aangeboden.
Boksen met Parkinson is specifieke bokstraining voor mensen met de ziekte van Parkinson. Zij voelen zich hierdoor prettiger en functioneren beter.
Boksen is een tactische vechtsport waarbij inzicht, coördinatie van ogen, handen en voeten en lichamelijke conditie centraal staan. Daarnaast zijn kracht en snelheid belangrijke vaardigheden om te kunnen boksen. Boksen is daarom een uitstekende training voor lichaam en geest. Daarnaast versterkt het gevoel van zelfvertrouwen. Bokstraining is een hoog-intensieve trainingsvorm waarbij zowel grond-motorische eigenschappen als vaardigheden worden getraind.
Non Contact
Deze vorm van boksen wordt “non-contact boxing” genoemd, omdat het aangaan van een werkelijk gevecht met elkaar niet de bedoeling is. Maar alle andere aspecten van het boksen komen zeker aan bod. Eigenlijk verschilt de training dus niet zoveel van normale bokstraining. Uiteindelijk gaat het, naast een goede training, ook om plezier. Er wordt hard gewerkt maar ook veel gelachen.
Positieve effecten
Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor hoog-intensieve training, het stimuleert de plasticiteit van de hersenen en is daarom een goede manier voor het aanleren van motorische vaardigheden. De deelnemers voelen zich na een periode van training over het algemeen fitter, stabieler en lopen makkelijker. Zij functioneren in het dagelijks leven beter dan voordat ze met de training begonnen.
Pijnklachten bij mensen met parkinson komen zeer frequent voor. Dat komt deels doordat als gevolg van de hersenbeschadiging de pijn en de pijnbeleving is veranderd. Dat heeft tot gevolg dat deze pijnklachten aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder zeer moeilijk te verminderen zijn. Bij Van Broekhoven Fysio hebben we hier onderzoek naar gedaan en in overleg met de neuroloog en de parkinsonverpleegkundige een protocol voor opgesteld. Volgens dit protocol wordt u eerst gezien door 1 van onze manueel therapeuten en wordt er een oefenschema met u doorgenomen. Zonodig wordt u manueel behandeld. Als dit binnen een aantal weken geen resultaat heeft, wordt u doorverwezen naar de parkinsonverpleegkundige die in overleg met de neuroloog eventueel uw medicatie kan aanpassen.
Naast de klassieke ziekte van Parkinson zijn er ook vormen van Parkinsonisme. De symptomen en/of klachten bij parkinsonisme kunnen veel lijken op de ziekte van Parkinson. De oorzaak van parkinsonisme is vaak exact aan te duiden, wat niet bij de ziekte van Parkinson het geval is.
Bekende oorzaken van parkinsonisme zijn:
- een slechte doorbloeding van de hersenen (vasculair parkinsonisme)
- het gebruik van bepaalde medicijnen (medicamenteus parkinsonisme)
- een complicatie van een koolmonoxidevergiftiging of een andere giftige stof (toxisch parkinsonisme)
- ziektes die verwant zijn aan de ziekte van Parkinson, de a-typische parkinsonismen zoals MSA, PSP en corticobasale degeneratie
De medicijnen die worden gebruikt bij de ziekte van Parkinson werken bij parkinsonisme niet of minder goed. Daarom is het verloop bij parkinsonisme vaak ernstiger en sneller dan bij Parkinson. Onze fysiotherapeuten kunnen ook bij parkinsonisme helpen bij problemen in het dagelijks bewegen, bij houdingsproblemen, vallen of bij pijnklachten.
Dit is een landelijk netwerk van verschillende disciplines die gespecialiseerd zijn in het behandelen van Parkinsonpatiënten en patiënten met Parkinsonisme.
Sommige zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen alleen als die zijn verricht door een bij het ParkinsonNet aangesloten fysiotherapeut. Onze praktijk is met 6 collega’s aangesloten bij het ParkinsonNet.